samhain

Perioada 31 Octombrie – 2 Noiembrie  în anul 2013 reprezintă un moment important pentru toții locuitorii Terrei deoarece sunt alăturate trei sărbători care aparțin atât lumii vechi pre-creștine cât și lumii noi și care au ca scop principal comemorarea celor dragi  care au plecat dintre noi.

În noaptea de 31 Octombrie se sărbătorește Samhain sărbătoare pre-creștină de origine celtică care marca trecerea oamenilor de la perioada luminată către ”perioada lupilor”, jumătatea întunecată a anului. Acestă dată nu este aleasă întâmplător deoarece reprezintă mijlocul distanței între Echinocțiul de Toamnă și Solstițiul de Iarnă.

Celții celebrau cu ocazia acestei sărbători înmormântarea Zeului și călătoria sa în lumea adâncurilor de unde se va reîncarna sub forma copilului Zeiței cu ocazia Solstițiului de Iarnă. Din acestă cauză este un moment prielnic să medităm și să rezolvăm problemele care apar între noi și strămoșii noștri sau cu familia apropiată. Tot acum lumea celor trecuți este foarte aproape de lumea noastră tridimensională iar cerurile ne binecuvintează în acestă seară cu o forță nemaipomenită. Trebuie să fim atenți însă deoarece spiritele, personalitățile și fantomele devin mai puternice în aceste trei zile deoarece sunt invocate iar natura le permite mai multă putere decât de obicei. Pentru a le mulțumi trebuie să puneți între geamuri sau afară pe un pervaz o felie de pâine cu un pahar cu apă iar candela trebuie ținută tot timpul aprinsă și chiar este bine ca noaptea să avem câte o lumânare aprinsă în dormitorul vostru. De asemenea dovleacul scobit specific și cu o lumânare aprinsă înăuntru protejează întreaga casă de orice entitate malefică care trece prin dreptul spațiului nostru. Important este însă să consumăm rapid dovleacul sau să îl așezăm lângă un arbore până pe data de 4 Noiembrie deoarece va deveni după această dată un magnet foarte puternic de energii negative.

M3367S-4507

Cu prilejul acestor zile păstorii aduceau animalele de la munte către câmpie deoarece nu se mai găseau pajiști  verzi și astfel vor fi hrănite cu fân. Tot acum se alegeau ce animale vor fi sacrificate pentru a asigura carnea necesară supraviețuirii iernii. De ziua Sfântului Martin (11 Noiembrie) în Irlanda un animale îi era oferit Sfântului care se crede că înainte aceste animale îi erau sacrificare unui zeu. De asemenea se obișnuia ca oamenii care erau grav bolnavi se îmbrăcau cu piei de vacă și dansau în jurul unui foc folosit la sacrificiul animalelor iar la sfârșit trebuia arsă o bucată de piele a costumației și trebuia inhalat acest fum purificator.

Cu ocazia acestei sărbători se aprind focuri mari pentru a diminua și a distruge, arde și neutraliza toate obstacolele care ne împiedică în evoluția noastră spirituală. Anumite tipuri de lemne se foloseau din care amintim: Stejarul și Tisa. În secolele XVIII și XIX băieții dintr-o comunitate treceau pe la fiecare casă și strângeau materiale pentru marele foc de Samhain. Apoi se culcau lângă foc astfel încât să nu se artă de acesta și lăsau fumul să îi învăluie. După ce focul se stingea băieții trebuiau să sară peste jăraticul încins pentru a se purifica de orice energie negativă din interiorul lor. După terminarea acestui ritual luau părți din jăratic și duceau în casele oamenilor pentru a aduce energia binefăcătoare în toate casele din comunitate. În alte zone se realizau două focuri mari cu o distanță de un metru între ele. Printre ele se treceau vitele pentru ca ele să fie protejate pe tot parcursul anului și să dea lapte destul pentru familie.

Participarea unui grup la un astfel de ritual în care toată lumea ajută la formarea acestui foc determină o legătură energetică între aceștia și o forță mai mare de schimbare a situațiilor dificile din viața acestora.

Divinația reprezenta un moment important din aceste ritualuri deoarece perioada de iarnă este destul de dificilă. Se foloseau cu predilecție merele și nucile: merele se decojeau iar coaja era aruncată peste umăr iar forma în care cădea determina prima literă din numele persoanei cu care se va căsători , iar nucile erau prăjite iar comportamentul lor era interpretat: dacă nucile stăteau aproape așa va fi și cuplul, albușul era turnat în apă iar formele care apăreau determinau numărul de copii care or să apară. De asemenea se puteau folosi și metode moderne de divinație: Tarot, Rhune ș.a. Se spune că acum este un moment prielnic pentru a afla cum ne va fi noul an mai ales din punct de vedere al Bunăstării.

samhain-circle-of-light

Pe data de 1 Noiembrie Biserica Catolică sărbătorește LUMINATIA sau Ziua tuturor Sfinților când sunt comemorați toți cei care ne-au părăsit pentru a călători în lumea de dincolo. În acest an însă și Biserica Ortodoxă va sărbători MOȘII DE IARNĂ când are loc aceiași comemorare prin slujbe speciale. Tot acum se fac jertfe de mâncare la oameni străini sau prieteni, se merge în cimitire la cei dragi cu lumânări roșii pe care le vom lăsa la morminte, se pun flori sau se îngrijește locul de odihnă.

 

O noapte liniștită vă urăm și o Sărbătoare magică !